Friday, May 15, 2009

Cara Meletakkan Jam di Blog

Anda seorang yang menghargai waktu ? Memang kita patut menghargai waktu atau masa , ibarat kata masa itu emas. Tutorial kali ini akan mengajar anda bagaimana hendak meletakkan jam di laman blog anda. Bagi mereka yang dah terer buat blog tu , jangan baca.

Di kanan blog ini adalah contoh jam yang boleh anda letakkan pada blog anda. Ikut suka lah nak letak sebelah mana. Kiri ke kanan ke.


Nak buat macam maner ? Ok , ikuti langkah berikut :

1. Login akaun macam biasa.
2. Klik Layout.
3. Klik Add a Gadget. Pilih sama ada nak letak sebelah mana. Ikut template yang anda gunakan.
4. Klik pada HTML/Javascript
5. Tulis Title Contoh : Hargai Masa
6. Copy dan Paste kod dibawah dalam ruangan Content.

<script src="http://www.clocklink.com/embed.js"></script><script type="text/javascript" language="JavaScript">obj=new Object;obj.clockfile="0001-blue.swf";
obj.TimeZone="PST";obj.width=150;obj.height=150;obj.
Place="";obj.wmode="transparent";showClock(obj);<
/script>


7. Bagi anda yang inginkan bentuk jam yang lain sila lawat http://www.clocklink.com
8. Selamat berblog.

3 comments:

  1. terbaik la sahabat....ha3....rata teknik saya cari langsung x menjadi,,,ni baru faham....tq,,,

    ReplyDelete
  2. sy still lg xtaw cmne nk ltak jam dlm blog sy..uhuk99

    ReplyDelete